05.08.2021 | 15:32

4 серпня фахівці Маріупольського міського центру зайнятості провели престур «Соціальна турбота – справа спільна», присвячений питанням працевлаштування осіб з інвалідністю та організації громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Програмою престуру було передбачено відвідування 5 локацій: ОСББ «Рута - 50», ГО «З нами добрі серця», Міський клуб «Повір у себе», Аптека оптових цін (ТОВ «Фармація Донеччини») та СТО «Автозвук» (ФОП Кітік О.Г.).

Перша локація була представлена об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Рута - 50», на території якого проводяться тимчасові роботи з благоустрою та озеленення. Організація Маріупольським міським центром зайнятості таких робіт є соціально значущим для громади проєктом. Завдяки реалізації міської програми «Затишний двір» у Маріуполі продовжує зростати кількість облаштованих прибудинкових територій, до покращення зовнішнього виду яких додають свій вклад безробітні – учасники робіт тимчасового характеру.

Далі представники ЗМІ та учасники туру відвідали громадські організації «З нами добрі серця» та Міський клуб «Повір у себе», які опікуються людьми з інвалідністю. Організації здійснюють соціальний та правовий захист, реабілітацію дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, створюють умови для їх морального та духовного виховання, естетичного та фізичного розвитку. За укладеними договорами між громадськими організаціями та міським центром зайнятості щомісяця допомогу у обслуговуванні осіб з інвалідністю надають безробітні, які приймають участь у громадських роботах. Вони проводяться за видом «Соціальна адаптація, догляд, натуральна допомога, фізичний супровід осіб з інвалідністю».

«Безробітні, які працюють на громадських роботах, це чуйні люди з великими серцями і відкритою до чужого горя душею. Вони стали справжніми членами нашої великої родини і, поки не знайшли постійного місця роботи, із задоволенням щодня приходять на свої робочі місця, здійснюючи важливу місію - місію милосердя», - прокоментувала роботу безробітних осіб Голова ГО «З нами добрі серця» Ніна Павлюк.

У журналістів також була можливість поспілкуватися з керівниками Аптеки оптових цін (ТОВ «Фармація Донеччини») та СТО «Автозвук» (ФОП Кітік О.Г.), які тісно співпрацюють зі службою зайнятості з питання укомплектування робочих місць кваліфікованими кадрами з числа безробітних. Серед прикладів результативної співпраці – працевлаштування безробітних осіб з інвалідністю, для яких отримання роботи є життєво необхідною умовою душевної рівноваги та фінансової стабільності.

В Аптеці оптових цін працює Алла Великохацька, має 3 групу інвалідності. В день першого відвідування центру зайнятості Алла отримала направлення на працевлаштування на вакансію провізора до ТОВ «Фармація Донеччини». Оперативному та успішному працевлаштуванню безробітної сприяв підхід у роботі фахівців служби зайнятості за принципом «кейс-менеджменту». Наразі жінка сумлінно працює, і тут задоволені обидві сторони – і роботодавець, тому що оперативно отримав потрібного робітника, і працівник, якому швидко підібрали роботу в центрі зайнятості.

До СТО «Автозвук» був працевлаштований Вадим Петрук, інвалід 2 групи, який після невдалих спроб самостійно знайти роботу, звернувся до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Фахівцями центру зайнятості та роботодавцем була досягнута домовленість про попереднє стажування чоловіка безпосередньо на робочому місці. За результатами успішного його проходження Вадим був працевлаштований слюсарем-електриком  з ремонту електроустаткування.

«Переконався, що центр зайнятості реально допомагає людям і навіть тим, хто має будь-які обмеження за станом здоров'я», - розповідає колишній безробітний Вадим Петрук. 

Вжиття службою зайнятості різноманітних форм співпраці з роботодавцями і соціальними партнерами сприяє вирішенню питання працевлаштування та соціального захисту незайнятого населення, в першу чергу, особливо вразливих верств населення.

Спільні злагоджені дії фахівців міського центру зайнятості та його соціальних партнерів на ринку праці міста в котрий раз підтверджують, що соціальна турбота – спільна справа, і завдяки виконанню цієї спільної справи ми наближуємося до задоволення потреб громади в цілому та наданню соціального захисту кожному її члену.