16.08.2022 | 12:25

Одним із найскладніших та пріоритетних завдань служби зайнятості на сьогоднішній день є працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Ця категорія зазнає багато труднощів у пошуку роботи через зміну місця проживання, втрату більшості особистих зв’язків, психологічні бар’єри тощо, через що потребує особливої підтримки з боку держави. Фахівці Слов’янського міського центру зайнятості також щодня докладають всі зусилля для того, щоб люди, в яких «вкрали» життя, знову б працювали і потихеньку повертались до звичного ритму.

Тетяна залишилась без роботи та звернулась до Слов’янського центру зайнятості у вересні минулого року. Останні роки жінка перебувала у декретній відпустці, по виходу з якої, як це часто буває, почала трохи сумніватися в своїх професійних здібностях. За плечами у Тетяни – стаж роботи бухгалтером, менеджером з логістики і оператором комп’ютерного набору. Відповідних вакансій, які б відповідали запиту клієнтки й нормам законодавства, було достатньо, проте на перших порах жінка в основному чула від роботодавців ні до чого не зобов'язуюче «Дякуємо, ми вам подзвонимо». Невпевненість в собі підкріплювалась мало не з кожним телефонним дзвінком та ніяк не сприяла працевлаштуванню.

Проаналізувавши ситуацію Тетяни, кар’єрний радник почала долучати її до тренінгів з особистісного розвитку, що проводились фахівцями центру зайнятості. «Спочатку я не вірила, що психологічні тренінги насправді можуть спрацювати. Але в процесі бесіди з тренерами й іншими учасниками починаєш краще розуміти себе, приходить усвідомлення того, що всі комплекси, страхи і переживання народжуються в наших головах. А значить, тільки ми самі здатні собі допомогти, якщо захочемо, звісно», – каже Тетяна.

І ось, коли очікуваний ефект був отриманий, а наша героїня нарешті набула впевненості в собі, раптом відбулись події, спроможні звести нанівець будь-які намагання. Довелось вирішувати проблеми, пов’язані з життям та безпекою, переїздом та тимчасовим житлом. Самостійно шукати роботу в чужому населеному пункті виявилось зовсім непросто.

Та ситуацію з працевлаштуванням вдалося вирішити завдяки спільній роботі фахівців Слов’янського центру зайнятості й роботодавців Черкаської міської громади. Тільки-но фахівці повідомили Тетяну про вакансію оператора поштового зв’язку в одному з відділень Укрпошти, як її резюме вже було надіслане до відділу кадрів. Буквально наступного дня жінка опинилась на співбесіді з керівником відділення, на якій в повній мірі продемонструвала набуті раніше навички впевненої самопрезентації. В результаті, Тетяна отримала довгоочікуване робоче місце, роботодавець отримав відповідального працівника, а клієнти поштового відділення – «оперативне, бездоганне обслуговування без кілометрових черг».

«Я щиро вдячна фахівцям служби зайнятості за допомогу у працевлаштуванні в незнайомому регіоні, за розуміння та небайдуже ставлення до проблем людей, на яких навалилося одразу стільки всього», – говорить Тетяна.

Всеукраїнська база вакансій на Telegram каналі «Робота зараз: Державна служба зайнятості» worknowdcz - https://bit.ly/38Z2E6I.

Чат-бот Донецької обласної служби зайнятості у месенджері Telegram - https://bit.ly/2UnnJwh.

Телефони «гарячих ліній» центрів зайнятості Донеччини https://bit.ly/3rLgZtT.