13.01.2023 | 11:06

У цей непростий час українці наближають перемогу кожен на своєму місці - військові захищають країну на фронті, а цивільні своєю невтомною працею підтримують тил. Наразі на Донеччині безробітні виконують вкрай важливі для суспільства задачі, пов’язані з гуманітарними питаннями, відбудовою та відновленням постраждалих громад.

Відколи стартував урядовий проєкт «Армія відновлення» майже 700 мешканців регіону долучились до виконання оплачуваних суспільно корисних робіт.

Учасники програми займаються облаштуванням підвальних укриттів та захисних споруд, вивантаженням та фасуванням гуманітарної допомоги, допомагають у розборах завалів та відновленні пошкодженого майна населення, в заготівлі дров тощо.

Також учасники суспільно корисних робіт працюють у пунктах незламності, що стали для українців острівцем безпеки, стабільності та єдності. Завдяки їх роботі у кожного мешканця громади є можливість безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалої відсутності електропостачання. У пунктах незламності безробітні обслуговують генератори, за необхідності виготовляють гарячі напої для відвідувачів, підтримують чистоту, а також займаються пакуванням та наданням гуманітарної допомоги.

Варто зазначити, що участь в суспільно корисних роботах - це не лише можливість отримати грошову винагороду, а й шанс проявити себе, розкрити свій потенціал та знайти постійну роботу. І тому є багато прикладів.

Наталія з Краматорська 23 роки працювала бухгалтером та могла з легкістю  працевлаштуватися в будь-якому іншому місті країни. Так як чоловік працює на підприємстві критичної інфраструктури, а літні батьки потребують догляду, Наталя залишилася у місті.  Взяти участь у суспільно корисних роботах на підприємстві КП "Міст" погодилась з радістю. Жінка зарекомендувала себе як відповідальний та ініціативний працівник і отримала запрошення на роботу бухгалтером. Сьогодні Наталія працює на цьому підприємстві вже на постійному робочому місці.

Чимало мешканців Краматорська, незважаючи на складні умови, залишилися у місті та готові підтримувати життєдіяльність громади. Наприклад, Андрій шукав роботу з можливістю допомагати хворому батьку, який не може самостійно себе обслуговувати. Також були потрібні гроші, щоб утримувати свою родину з малою дитиною. Участь у суспільно корисних роботах на одному з комунальних підприємств міста надала йому можливість проявити себе. Незабаром чоловік отримав пропозицію від керівництва працювати на постійній основі електромонтажником з освітлення та освітлювальних мереж.

Світлана у 2014 році переїхала зі Слов’янська до Дружківки. Жінка має ІІІ групу інвалідності. Вона опікується залишеними напризволяще тваринами, хазяї яких виїхали з міста. Коштів на утримання себе та своїх підопічних жінці не вистачало. Додатковим джерелом доходу стала участь в суспільно корисних роботах на комунальному підприємстві «Комсервіс».

«Щиро радію можливості бути корисною громаді, яка дала мені прихисток, допомагаю її мешканцям долати труднощі. Залюбки берусь за будь-яку роботу, займаюсь прибиранням території, фасуванням продуктів для гуманітарної допомоги», - зазначає Світлана.

За час дії проєкту «Армія відновлення» у Донецькій області 73 безробітних, які були учасниками суспільно корисних робіт, вже працюють на постійних робочих місцях.

Робота щодо реалізації урядової програми триває.

Єдиний портал вакансій з пошуку роботи https://jobportal.dcz.gov.ua.

Чат-бот Донецької обласної служби зайнятості у месенджері Telegram https://bit.ly/2UnnJwh.

Call-центр Донецької обласної служби зайнятості 0 800 33 61 67.