Професію бармена відносять до типу професій «людина — людина», тому що головним предметом праці для неї є людина, а головною метою праці цієї професії є оперативне обслуговування відвідувачів та розрахунок з ними. Оскільки знаряддям праці бармена є функціональні засоби: міксери, кавоварки, кухонні комбайни і він працює в приміщенні, то професія бармена відноситься до класу перетворюючої, машинно-ручної праці в умовах побутового мікроклімату. Професія бармена вимагає від працівника особливих і суто людських рис. Професійна придатність залежить від емоційної врівноваженості, особливої чутливості, вимагає вміння встановлювати і підтримувати контакти з людьми, розумітися на їх індивідуальних особливостях.
Праця бармена повинна бути спокійною, продуманою, акуратною і артистичною. Найперше — це максимум уваги відвідувачам. Ще задовго до того, як відвідувачі прийдуть до бару, бармен повинен підготуватись до їх зустрічі, а саме підготувати своє робоче місце таким чином, щоб інвентар, посуд і продукти були розміщені на визначених місцях за барною стійкою під рукою.
Основні обов'язки бармена — зустрічати гостей, знайомити їх з асортиментом і рецептурою напоїв, отримувати замовлення, готувати напої та закуски, сервірувати їх. Бармен повинен знати асортимент слабоалкогольних та алкогольних напоїв, які користуються попитом, рецептуру і засоби приготування коктейлів; вимоги до інвентарю, посуду; порядок розрахунку з відвідувачами; правила та температурний режим зберігання товарів; засоби та правила оформлення товару на прилавку.
Особисті якості
Бармену необхідно мати:
- добре розвинену точність рухів;
- гарну сенсомоторну координацію;
- високу швидкість реакції;
- розвинену увагу та вміння оперативно переключати її на різні об'єкти.
Працівники цієї професії повинні мати:
- розвинені слухові та зорові відчуття;
- розвинений загальний та вербальний інтелект;
- гарну пам'ять;
- практичне мислення.
Важливою умовою успішної роботи бармена є власна емоційна стабільність та добра вольова регуляція психічних процесів. Емоційна стійкість реалізується в таких якостях, як урівноваженість, вміння спокійно та об'єктивно оцінити обставини. Вольова регуляція може проявлятися у вмінні володіти собою, витримці.
На думку роботодавців найважливіші риси барменів:
- активність;
- доброзичливість;
- відповідальність;
- чесність;
- зацікавленість до роботи з людьми.
Профільна освіта
Почати працювати барменом можна і без профільної освіти, але подальше кар'єрне зростання вимагає додаткових знань. Ви можете закінчити професійні курси або поступити в коледж на спеціальність "Офіціант-бармен".
Медичні обмеження
Медичними протипоказаннями щодо навчання та роботи за професією бармена є:
- захворювання шкіри;
- захворювання опорно-рухового апарату;
- епілепсія;
- різко виражені неврози;
- порушення зору та слуху.
Робота для бармена
Сервіс-бари, кафе, гриль-бари, клуби, диско-бари, ресторани.