оп

Професію бармена відносять до типу професій «людина — людина», тому що головним предметом праці для неї є людина, а головною метою праці цієї професії є оперативне обслуговування відвідувачів та розрахунок з ними. Оскільки знаряддям праці бармена є функціональні засоби: міксери, кавоварки, кухонні комбайни і він працює в приміщенні, то професія бармена відноситься до класу перетворюючої, машинно-ручної праці в умовах побутового мікроклімату. Професія бармена вимагає від працівника особливих і суто людських рис. Професійна придатність залежить від емоційної врівноваженості, особливої чутливості, вимагає вміння встановлювати і підтримувати контакти з людьми, розумітися на їх індивідуальних особливостях.

Праця бармена повинна бути спокійною, продуманою, акуратною і артистичною. Найперше — це максимум уваги відвідувачам. Ще задовго до того, як відвідувачі прийдуть до бару, бармен повинен підготуватись до їх зустрічі, а саме підготувати своє робоче місце таким чином, щоб інвентар, посуд і продукти були розміщені на визначених місцях за барною стійкою під рукою.

Основні обов'язки бармена — зустрічати гостей, знайомити їх з асортиментом і рецептурою напоїв, отримувати замовлення, готувати напої та закуски, сервірувати їх. Бармен повинен знати асортимент слабоалкогольних та алкогольних напоїв, які користуються попитом, рецептуру і засоби приготування коктейлів; вимоги до інвентарю, посуду; порядок розрахунку з відвідувачами; правила та температурний режим зберігання товарів; засоби та правила оформлення товару на прилавку.

Особисті якості

Бармену необхідно мати:

  • добре розвинену точність рухів;
  • гарну сенсомоторну координацію;
  • високу швидкість реакції;
  • розвинену увагу та вміння оперативно переключати її на різні об'єкти.

Працівники цієї професії повинні мати:

  • розвинені слухові та зорові відчуття;
  • розвинений загальний та вербальний інтелект;
  • гарну пам'ять;
  • практичне мислення.

 Важливою умовою успішної роботи бармена є власна емоційна стабільність та добра вольова регуляція психічних процесів. Емоційна стійкість реалізується в таких якостях, як урівноваженість, вміння спокійно та об'єктивно оцінити обставини. Вольова регуляція може проявлятися у вмінні володіти собою, витримці.

На думку роботодавців найважливіші риси барменів:

  • активність;
  • доброзичливість;
  • відповідальність;
  • чесність;
  • зацікавленість до роботи з людьми.

Профільна освіта

Почати працювати барменом можна і без профільної освіти, але подальше кар'єрне зростання вимагає  додаткових знань. Ви можете закінчити професійні курси або поступити в коледж на спеціальність "Офіціант-бармен".

Медичні обмеження

Медичними протипоказаннями щодо навчання та роботи за професією бармена є:                        

  • захворювання шкіри;
  • захворювання опорно-рухового апарату;
  • епілепсія;
  • різко виражені неврози;
  • порушення зору та слуху.

Робота для бармена

Сервіс-бари, кафе, гриль-бари, клуби, диско-бари, ресторани.