На кожному підприємстві громадського харчування є людина, яка відповідає абсолютно за всі процеси, які протікають на виробництві.  Професія  технік - технолог передбачає не тільки важку працю, але і безмежні можливості для впровадження нових ідей і починань, політ творчої фантазії, а також величезні перспективи для кар’єрного зростання.

У сучасному світі в умовах твердої конкуренції без техніка - технолога не обійтися, оскільки саме від нього залежить, наскільки кафе, їдальня, ресторан стануть користуватися популярністю серед споживачів, і який дохід вони будуть приносити.

Обов’язки техніка-технолога громадського харчування

  • Розробка нових страв і складання технологічних карток до них;
  • складання графіка роботи всіх цехів на виробництві;
  • контроль якості продукції;
  • вивчення ринку послуг громадського харчування;
  • розподіл обов’язків серед персоналу;
  • вивчення і впровадження нових технологій;
  • контроль справності обладнання і наявності необхідного інвентарю;
  • організація поставок сировини на виробництво;
  • робота з документацією;
  • контроль дотримання норм санітарії та гігієни;
  • організація банкетів і презентацій;
  • розробка плану реконструкції виробничих цехів.

Особисті якості

Для роботи на будь-якому підприємстві громадського харчування необхідно володіти певними особистісними якостями. У техніка-технолога повинна бути відмінна пам’ять, яскраво виражені творчі здібності, відмінний естетичний смак. Комунікабельність та вміння знаходити розумні компроміси потрібні для підтримки в колективі доброзичливої атмосфери.  Технік - технолог  повинен бути вимогливим до підлеглих. Вміння швидко та креативно мислити в нагоді при виникненні форс-мажорних обставин.

Технік-технолог повинен мати високорозвинену чутливість до найтонших відтінків запаху і смаку. Високо цінується здатність візуально визначати, скільки важить продукт. Наявність організаторських здібностей дозволить з легкістю налагодити бездоганну роботу всіх цехів підприємства громадського харчування.

Ще одним головним критерієм професіоналізму техніка-технолога є відмінна фізична витривалість, оскільки для досягнення хороших результатів йому часто доводиться працювати понад норму, перебувати тривалий час на ногах або в сидячому положенні, перебувати в приміщеннях з високою або низькою температурою, а також у місцях з підвищеною вологістю.

Протипоказання

Захворювання:

  • серцево-судинної системи;
  • травної системи,
  • опорно-рухового апарату  
  • органів дихання

Освіта

Освіту  техніка-технолога можливо отримати в коледжі або технікумі. Процес здатний зайняти від трьох до п’яти років. При цьому спочатку потрібно отримати спеціальність кухаря, кухаря-кондитера, а тільки потім можна стати техніком-технологом. Без знання рецептур, принципу приготування страв навчання даної професії буде недоцільним. Після закінчення спеціального навчального закладу присвоюється п’ятий розряд. Після цього можна буде працювати технологом або завідуючим виробництвом в будь-якому закладі громадського харчування (ресторан, кафе, їдальня), а також на м’ясокомбінатах, консервних заводах, в рибопереробних цехах, молокозаводах, цехах з виробництва напівфабрикатів.

Робота і кар’єра

Без досвіду організувати роботу підприємства громадського харчування буде досить складно. Тому, навіть маючи освіту, фахівцю необхідно показати свої професійні навички, працюючи кухарем  в невеликому кафе або ресторані. Проявивши достатню ініціативу і старанність у роботі в порівняно короткі терміни, можна стати шеф-кухарем і технологом в одній особі. З часом такий фахівець може стати керівником або директором компанії, яка  діє у сфері громадського харчування. Один з  позитивних моментів є висока затребуваність техніків - технологів у зв’язку з відкриттям великої кількості кафе, ресторанів, супермаркетів, цехів по переробці м’яса, птиці, риби.