На кожному підприємстві громадського харчування є людина, яка відповідає абсолютно за всі процеси, які протікають на виробництві. Професія технік - технолог передбачає не тільки важку працю, але і безмежні можливості для впровадження нових ідей і починань, політ творчої фантазії, а також величезні перспективи для кар’єрного зростання.
У сучасному світі в умовах твердої конкуренції без техніка - технолога не обійтися, оскільки саме від нього залежить, наскільки кафе, їдальня, ресторан стануть користуватися популярністю серед споживачів, і який дохід вони будуть приносити.
Обов’язки техніка-технолога громадського харчування
- Розробка нових страв і складання технологічних карток до них;
- складання графіка роботи всіх цехів на виробництві;
- контроль якості продукції;
- вивчення ринку послуг громадського харчування;
- розподіл обов’язків серед персоналу;
- вивчення і впровадження нових технологій;
- контроль справності обладнання і наявності необхідного інвентарю;
- організація поставок сировини на виробництво;
- робота з документацією;
- контроль дотримання норм санітарії та гігієни;
- організація банкетів і презентацій;
- розробка плану реконструкції виробничих цехів.
Особисті якості
Для роботи на будь-якому підприємстві громадського харчування необхідно володіти певними особистісними якостями. У техніка-технолога повинна бути відмінна пам’ять, яскраво виражені творчі здібності, відмінний естетичний смак. Комунікабельність та вміння знаходити розумні компроміси потрібні для підтримки в колективі доброзичливої атмосфери. Технік - технолог повинен бути вимогливим до підлеглих. Вміння швидко та креативно мислити в нагоді при виникненні форс-мажорних обставин.
Технік-технолог повинен мати високорозвинену чутливість до найтонших відтінків запаху і смаку. Високо цінується здатність візуально визначати, скільки важить продукт. Наявність організаторських здібностей дозволить з легкістю налагодити бездоганну роботу всіх цехів підприємства громадського харчування.
Ще одним головним критерієм професіоналізму техніка-технолога є відмінна фізична витривалість, оскільки для досягнення хороших результатів йому часто доводиться працювати понад норму, перебувати тривалий час на ногах або в сидячому положенні, перебувати в приміщеннях з високою або низькою температурою, а також у місцях з підвищеною вологістю.
Протипоказання
Захворювання:
- серцево-судинної системи;
- травної системи,
- опорно-рухового апарату
- органів дихання
Освіта
Освіту техніка-технолога можливо отримати в коледжі або технікумі. Процес здатний зайняти від трьох до п’яти років. При цьому спочатку потрібно отримати спеціальність кухаря, кухаря-кондитера, а тільки потім можна стати техніком-технологом. Без знання рецептур, принципу приготування страв навчання даної професії буде недоцільним. Після закінчення спеціального навчального закладу присвоюється п’ятий розряд. Після цього можна буде працювати технологом або завідуючим виробництвом в будь-якому закладі громадського харчування (ресторан, кафе, їдальня), а також на м’ясокомбінатах, консервних заводах, в рибопереробних цехах, молокозаводах, цехах з виробництва напівфабрикатів.
Робота і кар’єра
Без досвіду організувати роботу підприємства громадського харчування буде досить складно. Тому, навіть маючи освіту, фахівцю необхідно показати свої професійні навички, працюючи кухарем в невеликому кафе або ресторані. Проявивши достатню ініціативу і старанність у роботі в порівняно короткі терміни, можна стати шеф-кухарем і технологом в одній особі. З часом такий фахівець може стати керівником або директором компанії, яка діє у сфері громадського харчування. Один з позитивних моментів є висока затребуваність техніків - технологів у зв’язку з відкриттям великої кількості кафе, ресторанів, супермаркетів, цехів по переробці м’яса, птиці, риби.